Robert Slijfer ...van alles en nog wat...

Weblog

Kever passie!
19-11-2013   15:39:37

PachnodaHet kan mijn directe omgeving niet ontgaan zijn, maar sinds enige tijd heb ik een ware kever passie gekregen. Het is zelfs zo 'erg' geworden dat ik inmiddels enkele Pachnoda marginata (zie foto) in een terrarium heb.

Het mag mijn lezers niet ontgaan zijn dat over deze beestjes al enkele keren geblogd heb:

Ontstaan

De interesse in deze kriebelbeestjes is eigenlijk best wel op een vreemde manier ontstaan, althans dat vind ik. In juli 2012 werd er in Winterswijk een vondst gedaan van de Oost-Aziatische boktor. Omdat ik toch niet veel te doen had en ik me stierlijk verveelde ging ik wat verder zoeken op kevers. Zo kwam ik onder andere op een kever forum terecht waar ik tot mijn verbazing las dat er mensen waren die kevers kweekte en hielden in een terrarium. De makkelijkste soort was onder andere de Pachnoda en het leukste eraan was wel dat de larven bij iedere reptielenwinkel te koop waren omdat ze daar dienen als reptielen voer.

Nu, anderhalf jaar later, hebben ze een ruime bak waar 'pas' 13 kevers in zitten. In bakken met aarde zitten nog minimaal 60 larven/cocon's te wachten tot ze uitkomen. Daarnaast hebben de mannetjes en vrouwtjes al keurig voor nageslacht gezorgd, al weet ik nog niet hoeveel, de eitjes zijn nog wat klein (2 mm).

bms143

Vervolg

De interesse in kevers werd hierdoor steeds maar groter waardoor ik me zelfs uiteindelijk aansloot bij de Nederlandse Entomologische Vereniging, Sektie Everts en EIS-Nederland. Ik wil me nog meer verdiepen in deze mooie insecten. Met sektie Everts op excursies gaan en naar kevers zoeken en determineren. Voor dit laatste heb ik me zelf een stereo-microscoop aangeschaft, waarbij ik zelfs vergrotingen tot 90x haal (verwar deze niet met een biologische microscoop die vergrotingen tot wel 1000x haalt, dit is namelijk veel te groot voor kevers en kevers zijn niet doorzichtig dus er moet van bovenaf verlichting komen).

Al met al, in mijn ogen dan, een interessante hobby erbij en wellicht dat ik in de toekomst als hobby-entomoloog nog iets kan bijdragen aan de natuur hier in Venlo. Wordt zeker vervolgd!

 
Reacties: